U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
  1. Leven met Dementie (Frans Hoogeveen); BSL 2008: een zeer compleet boek voor iedereen die alles over dementie, de zorg, instellingen, juridische vragen etc wil weten. Betaalbaar!

  2. Ik heb Alzheimer (Stella Braam) 2005: Ontroerend interview gedurende enkele jaren tussen dochter (journalist) en haar vader (psycholoog) over zijn dementeringsproces.

  3. Voltooid Leven (Els van Wijngaarden). In gesprek met ouderen die hun leven ‘voltooid’ achten. Hoewel ze niet terminaal of psychiatrisch ziek zijn, lijden ze aan het leven en hebben ze het gevoel dat ze domweg zitten te wachten op de dood. Uniek wetenschappelijk en zeer leesbaar proefschrift dat de hele sociologie, psychologie en filosofie erbij haalt om deze ouderen te begrijpen.

  4. Met bijzonder interesse las ik het boekje "Vroeger wordt Nu, Binnen wordt Buiten"van Jan Pieter van der Steen die als specialist ouderengeneeskunde nu aan het eind van zijn carrière, zijn belevenissen met zijn demente moeder beschrijft. “Ligt hier nog een mens” en “Is er nog iemand thuis in dit lichaam”? Voor die vragen zocht Van der Steen vooral antwoorden bij spirituele experts zoals kardinaal Eijk, Imam Karrat, rabbijn Soetendorp en diverse predikanten en pastores. Maar ook arts en filosoof Keizer en hersenwetenschapper Swaab komen aan het woord. Uitgangspunt voor Van der Steen was om te tonen dat de mens met dementie een reis maakt naar binnen: oude herinneringen gaan weer leven. Maar die binnenwereld treedt ook weer naar buiten door verlies aan copingmechanismen en ontremming. Hij doet dit door de reis van zijn moeder tijdens haar jarenlange ziekte te beschrijven, waarbij een oud trauma over zijn ouders en grootouders veel betekenis krijgt. 

Boekafbeeldingen